Ondersteuning bouw ‘maternal waiting area’ in Walga Health Centre

Het belang van maternal waiting area’s met name bij kleine plattelandsziekenhuizen en health clinics is in ontwikkelingslanden genoegzaam bewezen. Als we bedenken, dat in onze regio Oromia State, Ethiopië, slechts 5% van de bevallingen in clinics en ziekenhuizen plaatsvindt terwijl volgens WHO criteria minimaal 30 % van de moeders tot een risicogroep behoort dan begrijpen we de zeer hoge moedersterfte in onze omgeving. Nog steeds is de kans op overlijden aan (in)directe gevolgen van zwangerschap en geboorte in onze regio bijna 1 %.

Een aantal vrouwen is zeer doordrongen van deze risico’s , gezien hun eigen verloskundige (voor)geschiedenis of die van dorpsgenoten. Met name vanuit verafgelegen gebieden en tijdens het regenseizoen komen zwangeren, die hun uitgerekende datum naderen, in de buurt van de kliniek op hun eerste weeën wachten. Vandaar dat voor geselecteerde risico-zwangeren hier en daar een eenvoudige onderkomens bij health clinics zijn gebouwd , zodat zij ter plekke evt. vergezeld van het jongste kind het begin van de bevalling kunnen afwachten.

mwa1

Walga Clinic, indertijd na de gedwongen volksverhuizingen in de hongerperioden van begin 80er jaren, door de Swiss Evangelical Mission opgezet (aanvankelijk een tent, nu een drukbezocht centrum van gezondheidszorg), heeft een vast contact met en frequente verwijzingen naar ons St Luke Ziekenhuis. Bijna wekelijks zie ik een Toyota busje vol zwangeren op mijn poli verschijnen. Vrouwen met een matig verhoogd risico zouden heel goed bij Walga Clinic hun bevalling kunnen afwachten. Walga bedient ook Nono en andere ver afgelegen area’s, op soms een dagreis afstand per 4wheel drive via een zeer slechte weg. Deze vrouwen verblijven dan noodgedwongen zeer lang soms in onze maternal waiting area.

In Walga is inmiddels de basis gelegd om daar een zeer noodzakelijk verblijf voor bijna uitgerekende moeders te realiseren. Op bijgaande foto’s is het basiswerk gedaan, inmiddels zijn ook het dak, ramen en deur klaar. Voor de inrichting: bedden, stoelen, kasten, verf, elektrische bedrading, lampen etc. is nog een fors bedrag (zo’n 10.000 E) niet gefinancierd. Wij willen graag ons steentje bijdragen met name om ook ons nijpend ruimte probleem deels te verminderen.

mwa4

Elke financiële hulp is welkom: zowel de staf ter plaatse als de moeders uit de wijde omtrek van Walga clinics verdienen onze aandacht en hulp. We houden jullie nauwkeurig van de voortgang van dit project op de hoogte.

mwa5

Tijdens ons bezoek aan Walga en Nonno vorig jaar hebben wij gezien hoeveel moeders urenlang moeten lopen over wegen die in het regenseizoen nauwelijks begaanbaar zijn om naar het Health Center te komen voor zwangerschapscontrole. Wanneer er problemen bij de bevalling voorzien werden was er door gebrek aan ruimte tot nu toe geen mogelijkheid de geboorte van hun kind in het Health center, waar deskundige hulp aanwezig is, af te wachten. De opening van een waiting area betekent een positieve verandering.

Naast veel andere giften ontvingen we van de werkgroep Interkerkelijke 40-dagenaktie van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren  (zie www.40-dagenaktie.nl)  het prachtige bedrag van 2000 euro. Door bijzondere omstandigheden was het zelfs mogelijk het geld persoonlijk aan de zusters van de Nile Mission in Walga te overhandigen.Zij waren dankbaar en ontroerd door dit blijk van medeleven uit Nederland.

Het gebouwtje voor de moeders in de waiting area is nu geschilderd en voorzien van een goed dak en een getegelde vloer. Buiten is er een wasgelegenheid en een traditionele keuken, waar de a.s. moeders zelf hun maaltijden kunnen bereiden. Achter het gebouw ligt een goed schoon te houden latrine.

Laatste nieuws ‘maternal waiting area’

In januari 2014 was de feestelijke opening van het fraaie gebouw, in aanwezigheid van lokale notabelen en zonal health authority. Met grote dank aan de stichting van met name de ’hoog risico’ zwangeren uit het uitgestrekte, nauwelijks bereikbare platteland rond Walga Clinics.

mcopening1

Op de foto’s is te zien, dat voor het gedoneerde geld echt kwaliteitsbouw werd gecreeerd dankzij ook het werk van vrijwilligers. Onze eigen maternal waiting area is aanzienlijk ontlast nu vrouwen met risico in Walga hun weeen en de bevalling afwachten.

mcopening3

mcopening5